O să încerc să explic căt mai simplu cu putință ce înseamna virtualizarea pentru lumea IT, și ce presupune ea.
Ca să o luăm cu începutul, la început a fost hardwarele (fierul) si softul care se instala un sistem de operare windows, linux etc. Acesta mânca un anumit timp pt instalare configurare, depinzând de viteza componentelor putea dura ore, chiar zile pentru a fi dat în producție.
O idee revoluționară a fost crearea unei platforme soft care să se comporte ca un emulator de hardware și pe aceasta să se poate instala un sistem de operare ca pe o mașină fizică normală. Acest lucru a condus la “existența” unei mașini server sau stație ca o colecție de fișiere pe un disc, acest lucru permițând să poată fi mutată, copiată ca un director sau fișier oarecare. Lucru acesta a permis o reducere a timpilor de migrare a mașinilor pe o noua platformă hardware mai bună care presupunea instalarea din nou a softwarelui sistemului de operare și o migrare a datelor care ar fi fost consumatoare de timp și în anumite condiții poate să ducă la oprirea activității până la efectuarea migrării sau upgrade-lui. Acesta a fost un prim pas în ruperea legăturii între sistemul de operare și componentele hardware. Mutarea mașinii în mediu virtual a ridicat o problemă legată de driverele ce trebuiau instalate pe sistemul de operare. Producătorii au creat seturi de drivere specifice fiecăruia pentru a permite sistemului de operare virtualizat să interacționeze cu hardwarele și cu sistemul hypervisor ( cel care administrarează resursele mașinilor virtuale)
În timp nevoia de înaltă disponibilitate (High Availability – HA) a apărut și de asemenea mutarea mașinilor fară a opri sistemul de operare și întrerupe activitatea, pentru acestea s-au găsit răspunsuri în tehnologiile dezvoltate de cei 3 mari jucători de pe piața virtualizării Vmware, Citrix, Microsoft.
Virtualizarea serverelor din datacenter și obtinerea unor avantaje evidente cum ar fi existența a aproximativ 10 servere virtuale pe o gazdă fizică a dus la reduceri a costurilor de întreținere pe partea de echipamente fizice, răcire, factură energie, securitate etc.
Noile echipamente hardware apărute pe piață, telefoane inteligente, tablete au generat o nouă cerere în partea de virtualizare, pe partea de mobilitate…Cum ar fi să avem un “birou mobil” în sensul in care să avem stația de la birou și aplicațiile de pe ea disponibile oriunde și pe orice echipament. Acest lucru a declanșat o nouă abordare Virtual Desktop Infrastructure (VDI) pe limba noastră infrastructură de desktop virtualizată. Ce presupune acest lucru desktopul nu mai există fizic pe birou cu aplicațiile aferente ci s-a mutat în datacenter ca o mașina virtuală și este livrat ca un serviciu către utilizatori. Mobilitatea a crescut și dependența de o anumită mașină fizică pe care să îți desfăsori activitatea a dispărut . Nu o să intru in detalii despre tehnologii și producători, pentru ca acest articol intenționez să îl țin la nivel introductiv, o să menționez doar că momentan VDI-ul este disponibil pentru windows XP, Vista, win 7.
Un plus foarte important al VDI este existența așa numitei imagini de “aur” (gold image) care conține sistemul de operare și aplicațiile necesare desfăsurarii activității. Livrarea acestei imaginii din datacenter către utilizatori se face cu ajutorul unui server de provisionare, care ridica mașini identice din această copie către beneficiari.
Procedurile de actualizare sunt identice cu cele ale unei stații clasice singura diferența este că actualizezi o singură instanță în loc de X. Actualizare este livrată imediat către utilizator, și este disponibilă la următoarea accesare a stației virtuale, asta înseamna foarte mult timp salvat din timpul alocat mentenanței pt softul echipamentelor
Să nu uit însă de virtualizarea de aplicații care este și ea foarte importantă în virtualizare și presupune ca o aplicație care era dependentă de instalarea pe o mașină fizică și un anumit sistem de operare să fie mutată intr-un datacenter și de acolo livrată către utilizatori ca un serviciu. Aplicațiile mutate pe servere sunt livrate către clienți indiferent de sistemul de operare și echipament.
Avantajul major al aplicațiilor mutate pe servere și livrate de acolo, este acela că timpul de actualizare și depanare scade simțitor, pentru că nu mai este necesar să actualizezi X copii a acestora, câte stații cu respectiva aplicație există, ci doar 1-2 copii ce se află în serverele din datacenter.
Cam asta ar fi ca o primă vedere asupra virtualizării.