Feb 18

Crearea unui cluster cu High Availability

Am să creez un cluster de High Availability. Pentru a creea un cluster  într-un mediu vmware este nevoie de un vcenter.

Pe fiecare host ce urmează să fie parte din acest cluster pe partea de networking trebuie creat un port VMKernel ( acest aspect va fi tratat într-un alt articol)

Odată autentificat pe vcenter se alege datacenterul pe care se va face clusterul cu HA. se dă click dreapta  pe el se selectează opțiunea “new cluster”

Poza 1

Se dă un nume noului cluster creat, se bifează opțiunea de activarea a HA  “turn on vsphere HA”

Poza2

Trec la pasul următor unde se poate defini comportamentele nodurilor ( serverelor ESXi) în  cluster. Setările implicite se găsesc în captura de ecran de mai jos, acestea se pot modifica în funcție de scenariul pe care sunt aplicate. De exemplu într-un cluster cu 5 ESXi dacă există suficentă putere de calcul pe partea de hardware care să permită căderea a 2 servere fizice atunci se poate modifica nr de noduri care pot fi indisponibile de la 1 la 2

Poza3

La următorul pas poti defini comportamentul la restart al mașinilor virtuale și al serverelor ESXi în cazul unei izolari în cadrul clusterului. În imaginea de mai jos se găsesc setările implicite care de asemenea pot fi modificate  la nevoie.

Poza4

Tipul de monitorizare pentru mașinile virtuale ce se află în interiorul clusterului se poate stabili acum, implicit este dezactivată monitorizarea.

Poza5

Există setări pentru îmbunătățirea compatibilității de migrare (vmotion) în cadrul clusterului pe producători Intel\AMD și pe familiile lor de procesoare, pentru a facilita o mutarea mai usoară a mașinilor virtuale de pe un nod pe celălalt prin setarea unui nivel de bază comun între procesoarele din cluster. Atenție vmotion nu funcționează decât intre procesoarele aceluiași producător Intel sau AMD. Dacă există un cluster mixt migrarea Intel-AMD nu se poate face cu mașina pornită – vmotion ci doar oprită.

Această setare de Enhanced vMotion Compatility (EVC) este dezactivată se poate activa la nevoie

 

Poza6

Destinația fișierelor swap se poate schimba, implicit este în aceeași locație ca și mașinile virtuale

Poza7

 

Rezumatul setărilor făcute este afișat după care crearea clusterului este terminată

Poza8

 

La sfârșit se adaugă în clusterul nou creat mașinile ESXi ce trebuie să facă parte din el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.