Creare gold image

Am să încerc dau niște direcții de urmat pentrut a creea “gold image”- imagine de referință,  în un mediu desktop virtual.  Voi face o scurtă prezentate a analizei ce trebuie să conducă la realizarea acesteia. Nu vreau să intru prea mult în detalii pentru că fiecare imagine de bază poate să aibă diverse necesități.

În primul rând trebuie ales sistemul de operare care se dorește folosit pentru a face acestă imagine de referintă, opțiunile sunt puține XP, Vista, 7. Alte sisteme de operare client nu sunt disponibile in versiunea curentă pe viitor windows 8.

În prima etapă  se  pun pe listă : update-uri sistem de operare, un flash și lucrurile comune pe care utilizatorii le vor folosi, un arhivator, un antivirus pt soluția VDI, chiar și un browser alternativ  ( firefox, chrome etc.).  Dacă nu se folosește un sistem de livrare de aplicații la distanță aplicațiile cum ar fi Xenapp, Thinapp etc, se pot instala în interiorul imaginii aplicații de producție cum ar fi un pachet office, un client CRM etc. În cazul utilizării livrării la distanță de aplicații se instalează doar clientul aferent și se configurează să se conecteze la ferma de aplicații.

Se fac optimizările sistemului de operare pentru a lucra optim în mediul virtualizat, cum ar fi..,oprirea  efectelor aero, system restore etc. După aceste operațiuni se verifică stabilitatea sistemului, se lansează aplicațiile instalate ca să verifice buna funcționare.

În final se instalează clientul pentru conectarea la infrastructura de VDI și se demarează procedura de transformare a discului in vdisk pentru a fi utilizat de către serverul de  Provisioning (PVS).

Mai jos urmează un ghid de urmat după instalarea “target device” cu imagini  pentru crearea imaginii de aur

Procedura pornește și voi introduce numele serverului unde va fi împinsa imaginea:

Voi crea un nou vdisk

Voi da un nume la discul ce va fi creat căt mai sugestiv cu putință, voi alege locația unde va fi plasat

 

Dacă există o metoda de licențiere acum se introduce, în cazul meu  nu este nevoie

Pasul următor este pentru ajustări ale discului ce va fi imaginea de bază .

În ecranul următor iau la cunoștintă detaliile despre target device

 

Un scurt sumar al setărilor făcute, aici recomand să se facă și optimizarea pentru serviciile de provisionare, anumite facilități sunt dezactivate pentru a rula mai bine în mediu virtual vezi capturile de ecran

 

Înainte de a da restart mă asigur că mașina pe care am efectuat crearea discului va porni după restart cu PXE ca prima opțiune de boot .

Ca o notă trecerea pe primul loc la boot cu PXE poate fi făcută înainte de instalarea target device pt a verifica funcționarea opțiunilor 66,67 din DHCP

După restartare și autentificare urmează procesul de creare a discului vdisk

 

După creare este necesar o restartare și lăsată mașina să booteze PXE

Acum putem observa în dreapa jos că mașina a pornit de pe vdiskul creat :

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.